Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump byl z vítězství ve volbách v šoku, poradci ho mají za dítě, píše novinář Wolff

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - V USA dnes vychází kontroverzní kniha novináře Michaela Wolffa o prezidentovi. Máloco prý šokovalo Donalda Trumpa tolik jako vítězství v prezidentských volbách, které jeho nejbližší včetně manželky Melanie naopak vůbec nepotěšilo. Do Bílého domu Trump podle autora publikace vnesl nevídaný chaos a jeho poradci ho pokládají za pologramotného.

Wolff popisuje, jak při sčítání hlasů během předloňských voleb, když začalo být nečekané vítězství republikánského miliardáře nezvratným faktem, "se postupně zmatený Trump měnil v nevěřícného Trumpa a pak ve zděšeného Trumpa".

"Melania plakala - ale ne štěstím," píše novinář, který měl údajně přístup do Bílého domu a informace získával zejména od někdejšího prezidentova hlavního stratéga Stephena Bannona. Trump spolu se svým okolím podle Wolffa plánoval, že se kandidaturou zviditelní a že mu očekávaná porážka dodá status mučedníka, který padl za oběť "křivé Hillary".

Trump se však na rozdíl od manželky s novou rolí záhy sžil a rychle nabyl přesvědčení, že je schopen úřad vykonávat. Méně jisti si tím byli jeho poradci, kteří mezi sebou bojovali o vliv: museli Trumpa často pracně zasvěcovat do problémů téměř jako malé dítě. "Nezpracovával informace v běžném slova smyslu. Nečetl. Dokonce si ve skutečnosti (materiály) ani neprolistoval. Někteří si mysleli, že pro praktické účely byl nanejvýš pologramotný," píše novinář v knize nazvané Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, jejíž úryvky zveřejnil New York Magazine.

Trump uvedl, že nikdy neautorizoval Wolffův přístup do Bílého domu a že jeho kniha je plná lží. Podle některých komentátorů ale obsah vykresluje obraz Trumpova vládnutí podobně, jak jej dosud líčila média na základě informací od svých zdrojů v Bílém domě.

Wolff například popisuje, jak je Trump citlivý na pozornost, které se mu dostává. Ve své ložnici, která je poprvé od dob prezidenta Kennedyho oddělena od ložnice první dámy, prý večeří hamburgery v posteli a přitom sleduje tři televizní obrazovky najednou. Zajímá jej hlavně to, jak o jeho osobě referují zpravodajské stanice. Do své ložnice se zprvu často zavíral i proto, že mu podle Wolffa Bílý dům přišel "trochu strašidelný".

Přímo rozezlen prý byl Trump při prezidentské inauguraci, kterou ignorovala řada celebrit a média ji popisovala jako nejméně sledovanou inauguraci za dlouhá léta.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy