Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít Írán vlastní sociální sítě? Návrh předložil duchovní

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Teherán - Konzervativní duchovní Ahmad Chátamí dnes navrhl, aby Írán vytvořil vlastní aplikace sociálních sítí. Podle něj se ukázalo, že protesty, které začaly minulý týden, se šířily právě sociálními sítěmi dostupnými z celého světa.

Chátamí dnes při sváteční modlitbě v Teheránu řekl, že jakmile úřady tyto sítě zablokovaly, demonstrace ustaly. Írán podle něj "nepodporuje sociální síť, kterou ovládají Spojené státy". Klerik je také toho názoru, že všechny osoby, které při protestech pálily íránské vlajky, by měly dostat trest smrti.

Podle Chátamího je zjevné, že protesty byly spiknutím, které zosnovaly Spojené státy a Izrael. Důkazem je podle něj to, že se na shromážděních volala hesla jako "Ne Gaza, ne Libanon".

"To není hlas íránského národa, ale hlas (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua," řekl Chátamí. Tato hesla byla chápána jako kritika íránské zahraniční politiky a snaha upoutat pozornost vlády k domácím problémům.

Od středy se konají provládní manifestace. Protivládní akce ustaly nebo o nich účastníci vlivem zablokovaného internetu nemohou podat zprávy.

Témata:  Írán sociální sítě EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy