Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pologramotný Trump? Jsem velmi vyrovnaný génius, kontruje šéf Bílého domu

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Kniha "Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu" způsobila v USA poprask a právníci prezidenta USA pohrozili autorovi i vydavateli žalobou. Donald Trump se ohradil především proti tvrzení, že je pologramotný a duševně nevyrovnaný.

Trump se v reakci na knihu novináře Michaela Wolffa, v níž zpochybnil jeho schopnosti i duševní zdraví, označil za vyrovnaného geniálního člověka.

"Během mého života jsou mými největšími klady duševní vyrovnanost a to, že jsem jako opravdu velmi chytrý," napsal Trump na twitteru. "Byl jsem VELMI úspěšný podnikatel, pak přední televizní hvězdou a pak jsem se stal prezidentem Spojených států (na první pokus). Myslím, že to se dá posoudit jako ne že jsem chytrý, ale génius ... a velmi vyrovnaný génius," napsal o sobě Trump.

Trumpovi právníci se pokusili distribuci knihy zastavit. Vydavatelství však nakonec dílo uvedlo do prodeje už v pátek místo původně plánovaného příštího úterý.

V knize Wolff mimo jiné píše, že poradci museli Trumpa často pracně zasvěcovat do problémů téměř jako malé dítě. "Nezpracovával informace v běžném slova smyslu. Nečetl. Dokonce si ve skutečnosti (materiály) ani neprolistoval. Někteří si mysleli, že pro praktické účely byl nanejvýš pologramotný," uvedl novinář.

Wolff v BBC prohlásil, že jeho závěr, k jakému v knize došel, tedy že Trump není schopen vykonávat svůj úřad, se stává rozšířeným názorem. Také řekl, že Steve Bannon, bývalý hlavní Trumpův stratég, od něhož během práce na knize získával informace, se domnívá, že Trump není schopen pracovat jako prezident. Bannon se prý bude pokoušet Trumpa svrhnout.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy