Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský parlament za zavřenými dveřmi jedná o protivládních protestech

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránský parlament debatuje se zástupci vlády o příčinách nedávných bouřlivých protestů. Mimořádné zasedání, které probíhá za zavřenými dveřmi, bylo svoláno na žádost reformní frakce.

Poslanci mohou interpelovat ohledně nedávných protivládních demonstrací a aktuální situace přítomné ministra vnitra, šéfa tajné služby, několik velitelů policie a revolučních gard. Přítomni jsou i intendant státní televize a tajemník národní bezpečnostní rady.

Protivládní demonstrace se v Íránu konaly od 28. prosince. Vyžádaly si 22 obětí a více než tisícovku zatčených. Původní požadavky na zlepšení ekonomické situace a protesty proti zdražování přerostly v kritiku vedení státu. Úřady pak zablokovaly sociální sítě.

Elitní íránské revoluční gardy dnes v prohlášení oznámily, že nepokoje rozdmýchané zahraničními nepřáteli byly potlačeny. Za iniciátory protestů označily "Spojené státy, Británii, sionistický režim (Izrael), Saúdskou Arábii, farizeje (mudžáhidy) a monarchisty".

Do protestů se zapojili ve velkém počtu mladí lidé a dělníci stejně jako příslušníci vzdělané střední třídy, která tvořila páteř proreformní revolty před téměř deseti lety. Policejní mluvčí řekl, že většina zatčených byla "oklamána", aby se zapojili do nepokojů a byla už propuštěna na kauci.

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy