Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael zveřejnil černou listinu organizací vyzývajících k bojkotu kvůli Palestině

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelské ministerstvo pro strategické záležitosti zveřejnilo seznam 20 organizací, které se zapojily do mezinárodní kampaně Boycott, Divestment and Sanctions (BDS). Ta chce vyvolat ekonomický a politický tlak na Izrael a přimět ho tak k ukončení okupace Západního břehu Jordánu. Řada Izraelců obviňuje BDS z antisemitismu, neboť podle nich přehlíží palestinský podíl na vzájemném konfliktu.

Podle izraelských médií jsou na izraelském seznamu například německá kampaň BDS, britská skupina Friends of Al-Aqsa (FOA) nebo americká hnutí Code Pink a Jewish Voice for Peace (JVP).

"Přešli jsme od defenzivy k ofenzivě," řekl izraelský ministr pro strategické záležitosti a vnitřní bezpečnost Gilad Erdan. "Bojkotové organizace musí vědět, že stát Izrael je zastaví a bude bránit jejich zástupcům, aby cestovali do země a škodili občanům," dodal ministr.

DPA připomíná, že za jednoho z hlavních podporovatelů hnutí BDS je považován zpěvák britské skupiny Pink Floyd Roger Waters.

Témata:  Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy