reklama

Pro to, aby nová vláda kladla na evropskou politiku mnohem větší důraz, se už v neděli v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ARD vyslovil ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD). Dosavadní velká koalice CDU/CSU a SPD podle něj udělala chybu, že se příliš soustředila na vnitřní politiku a málo na dění na evropské scéně.

Ve čtvrtek nebo v pátek by sice už mělo být jasno, zda sondovací rozhovory skončily úspěchem, cestu k vlastním koaličním vyjednáváním by ale musel 21. ledna otevřít sjezd sociálních demokratů, z nichž si řada pokračování velké koalice nepřeje. Případnou koaliční smlouvu by pak zase muselo posvětit vnitrostranické referendum SPD.

Veřejnost má jen minimum informací, protože se předsedové stran už předem domluvili na tom, že všech 39 vyjednavačů bude mít zákaz o postupu rozhovorů podávat informace.

Média tak mají zatím k dispozici pouze obecné formulace typu slov předsedy SPD Martina Schulze, který dnes mluvil o velmi konstruktivní atmosféře, nebo místopředsedy CDU Armina Lascheta, jenž hovořil o dobrém pokroku.