Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávky v Německu se dotkly i automobilky Porsche, odbory žádají víc než jen vyšší platy

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Na řadě míst Německa se dnes konají výstražné stávky pracovníků sdružených v největších německých odborech IG Metall. Vedle tradičního volání po vyšších platech se jejich požadavky zaměřují i na to, aby lidé mohli lépe skloubit svůj pracovní a soukromý život.

IG Metall zastupuje zhruba 3,9 milionu zaměstnanců. Odbory chtějí, aby zaměstnanci měli možnost až dva roky pracovat místo standardních 35 jen 28 hodin týdně. Lidé, kterým by se částečně dorovnával platový výpadek, by pak měli mít možnost vrátit se znovu k práci na plný úvazek.

Zaměstnavatelé přišli s protinávrhem, který počítá se zvýšením platů o dvě procenta a jednorázovým vyplacením 200 eur (5100 Kč) za měsíce leden až březen. Další kolo vyjednávání obou stran začne ve čtvrtek v Bádensku-Württembersku.

Aby odbory své požadavky prosadily, vyzvaly k výstražným stávkám. Ty se dnes dotkly mimo jiné automobilky Porsche, kde asi 3000 zaměstnanců na hodinu přestalo pracovat. Protestovalo se také v Berlíně, bavorském Aschaffenburgu nebo v Iserlohnu v Severním Porýní-Vestfálsku a ve spolkových zemích Hesensko, Braniborsko nebo Dolní Sasko.

Témata:  Německo odbory stávka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy