Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je lhář? Podle listu pronáší až šest lživých výroků denně

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - List The Washington Post spočítal, že americký prezident Donald Trump od nástupu do Bílého domu pronáší v průměru 5,6 nepravdivých či zavádějících tvrzení denně, což je asi 2000 takových výroků. Prezident má také sklon se opakovat.

Ve svém spontánním 30minutovém vánočním rozhovoru s deníkem The New York Times pronesl Trump nejméně 24 falešných či zavádějících prohlášení.

Nejvíce Trumpem opakované nepravdy jsou celkem dvě, od počátku prezidentování je pronesl 61krát. Jedna z nich je variací na prohlášení, že zdravotní reforma někdejšího prezidenta Baracka Obamy umírá či je prakticky mrtvá. Rozpočtový úřad Kongresu nicméně tvrdí, že pojistky v rámci Obamacare se nehroutí a podle předpokladů zůstanou v nadcházející budoucnosti stabilní. Počet nově registrovaných pojistek pro budoucí roky navíc experty na zdravotní péči překvapil.

Trump si rovněž opakovaně připisuje zásluhy za události a obchodní rozhodnutí z doby před složením prezidentské přísahy nebo dokonce před svým zvolením. Zopakoval 61krát, že zajistil obchodní investice a vytvoření pracovních míst, které byly přitom již dříve ohlášeny a které je možné snadno vyhledat na googlu.

S úspěšným prosazením daňové reformy v Kongresu souvisí dvě Trumpova oblíbená konstatování, a to že reforma přináší největší snížení daní v historii USA a že Spojené státy jsou jednou z nejvíce zdaněných zemí.

Nepravdu o historicky největších daňových škrtech, které jsou podle materiálů ministerstva financí osmé největší, Trump dosud zopakoval 53krát. A 58krát pronesl, že Spojené státy mají nevyšší daňové zatížení firem či jsou jednou z nejvíce zdaněných zemí. Taková formulace je ale zavádějící, protože faktické korporátní zdanění, tedy po zahrnutí odpisů a slev, je nižší než oficiálně stanovená výše daně.

The Washington Post také mapuje Trumpovy nejvýraznější obraty. Během kampaně v roce 2016 svým příznivcům tvrdil, že míra nezaměstnanosti činí ve skutečnosti 42 procent a že oficiální statistiky jsou falešné. Nyní ale našel 46krát příležitost, aby pochválil nejnižší nezaměstnanost za 17 let.

V neuvěřitelných 85 případech Trump oslavoval růst akciového trhu, ačkoli během kampaně tvrdil, že je to bublina, která splaskne, jakmile centrální banka Fed zvýší úrokovou míru. Fed od voleb úrokovou míru zvýšil třikrát, ale trhy se nepropadly, jak Trump předpovídal. Postupný růst akcií navíc začal v roce 2009 za Obamy.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy