Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mor prasat v Česku děsí i německé farmáře. Obávají se zavlečení choroby přes hranice

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Berlín - Němečtí farmáři se obávají, že divoká prasata by mohla z České republiky zavléct nákazu afrického moru. Dle spolkového ministra zemědělství Christiana Schmidte je situace skutečně vážná. Vedle Česka ohlásily nákazu na konci loňského roku také Polsko a Ukrajina.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je tak prevence. "Každý od chovatelů prasat přes obchodníky až po cestující musí být nápomocen zabránit zavlečení nemoci," prohlásil Schmidt v rozhovoru pro deník Passauer Neue Presse.

Každý, kdo podle ministra do Německa přijíždí z východní Evropy, nesmí jen tak u krajnic vyhazovat dovezené salámy, neboť v nich mohou být původci nemoci. A protože divočáci takovéto odpadky s oblibou vyhledávají, mohou se snadno infikovat.

V srpnu 2017 byla spuštěna preventivní kampaň, která má řidiče a cestující na odpočívadlech, parkovištích či vlacích informovat o nebezpečí prasečího moru.

"Pro chovatele je klíčové izolovat chovy od divokých prasat. Důležité je rovněž důsledně čistit a dezinfikovat transportní vozidla," zdůraznil Schmidt. Rovněž vyzval k úzkostlivému dodržování hygienických a preventivních postupů v chovných zařízeních a také při převozu prasat, aby se předešlo přímé nákaze z prasete na prase.

Témata:  Německo divočáci vepři mor prasat

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy