Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR si asi tiše odklání globální kryproměnu, varuje bezpečnostní počítačová firma AlienVault

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Soul - Španělská bezpečnostní počítačová firma AlienVault zřejmě nalezla software, kterým si Severní Korea přesměrovává na svůj server globální kryptoměnu. Pro KLDR, na kterou se vztahují mezinárodní sankce, jsou kryptoměny nejlepším způsobem, jak přijít k hotovosti.

Aplikace byla vytvořena 24. prosince a využívá hostitelské počítače k těžbě kryptoměny monero. Některé z vytěžených mincí pak posílá do počítačů Kim Ir-senovy univerzity v Pchjongjangu. Uvedla to agentura Reuters.

Analytici poukazují také na množící se známky zájmu KLDR o kryptoměny a technologii blockchain. Tok kryptoměn je obtížné sledovat a je možné je několikrát i legalizovat.

Podle serveru CoinMarketCap je monero s celkovu hodnotou převyšující sedm miliard dolarů (asi 149 miliard Kč) třináctým největším digitálním aktivem na světě.

Společnost AlienVault ve své zprávě také uvádí, že v obchodu s bitcoiny vystupuje aktivně severokorejská IP adresa 175.45.178.19. Je to tatáž adresa, která figurovala v kybernetických útocích namířených proti Jižní Koreji v letech 2014 až 2015.

Témata:  Severní Korea ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy