Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská legie se potýká s obezitou. Vojáci musí zhubnout, jinak nesmí na přehlídky

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Podzimní lékařská kontrola ukázala, že se s vysokou nadváhou potýká šest procent z 3000 příslušníků elitní španělské gardy. Podle armádních zdrojů se velení rozhodlo přinutit je k zhubnutí pod pohrůžkou, že se jinak nebudou moci účastnit vojenských přehlídek.

Podle agentury AFP nejmenovaný vojenský zdroj uvedl, že zatím nehrozí nikomu z vojáků z jednotky přímý vyhazov. Předpokládá se, že vyloučení z přehlídek či dalších aktivit bude dostatečnou motivací pro to, aby svou tělesnou schránku dobrovolně sami potrápili potřebným fyzickým cvičením.

"Bez zvýšených nároků bychom byli odsouzeni k ztrátě prestiže," citoval z interního dokumentu místní deník El País. Hranici obezity, tedy 30 bodů indexu tělesné hmotnosti BMI, překročil nečekaně vysoký počet lidí.

Se stejným typem problému potýká celá španělská armáda, která disponuje jen malým množstvím posiloven s moderními přístroji. Jednou z příčin zhoršující se kondice bojových sil v zemi je prý také zvyšující se průměrný věk vojáků.

Témata:  Španělsko obezita zajímavosti

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy