reklama

Slučování rodin lidí s doplňkovou ochranou velká koalice CDU/CSU a SPD na dva roky přerušila v březnu 2016 kvůli vysokému počtu běženců, kteří v té době do Německa přicházeli. Jejich počet se ale loni výrazně snížil, když za celý rok do spolkové republiky přišlo méně než 200.000 migrantů. Sociální demokraté proto nevidí důvod, proč nyní slučování rodin lidí s doplňkovou ochranou znovu neumožnit.

U lidí, kteří mají status uprchlíka, to po celou dobu možné je. Loni do konce listopadu touto cestou do spolkové republiky přišlo zhruba 85.000 rodinných příslušníků uprchlíků. Odhaduje se, že za lidmi s doplňkovou ochranou by do Německa mohly dorazit zhruba desítky tisíc nejbližších příbuzných.

CDU/CSU, která od léta 2015 výrazně zpřísnila svou migrační politiku, tomu ale chce zabránit. V parlamentu by sice příslušný návrh mohla s podporou svobodných demokratů (FDP) a protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) pohodlně prosadit, chce se tomu ale vyhnout, protože by to prakticky jistě znamenalo krach rozhovorů o vládě se sociálními demokraty.

Konzervativní unii proto nezbývá, než s SPD hledat kompromis. S možným řešením přišel sociální demokrat Burkhard Lischka, podle něhož by ročně Německo mohlo přijímat 40.000 rodinných příslušníků běženců. Shodu ale zatím vyjednavači v této otázce nenašli. Čas na to podle dosavadních plánů pro sondovací rozhovory mají nejpozději do noci na pátek.

Nalezení řešení komplikuje i to, že SPD nechce politicky silnější konzervativní unii příliš ustoupit, protože by pak dohodu nemusel schválit její stranický sjezd 21. ledna, čímž by se uzavřela cesta k vlastnímu koaličnímu vyjednávání. Bavorská CSU si zase chce důrazně prosadit svou, protože ji na podzim čekají zemské volby.