Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelské supermarkety zejí prázdnotou, obchodníkům hrozí krach

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská vláda minulý týden nařídila snížit ceny potravin. Výsledkem tohoto kroku je, že v supermarketech docházejí základní potraviny a obchodníci si nemohou dovolit nakoupit nové zboží.

"Je to časovaná bomba a pokud se lid nespojí, situace eskaluje," řekla opoziční poslankyně Melva Paredesová. Další poslankyně Dinorah Figueraová upozornila, že 80 procent Venezuelanů žije v chudobě.

"Je nesporné, že se ve Venezuele zhoršuje humanitární krize. V některých oblastech jsme se vrátili na úroveň, kdy neexistovala antibiotika, lidé umírají na obyčejné infekce," varuje lékař José Félix Oletta, který byl před dvaceti lety ministrem zdravotnictví. Nynější autoritářský prezident Nicolás Maduro přitom neustále tvrdí, že v zemi žádná humanitární krize není.

Venezuelský parlament, v němž má většinu opozice a jehož legitimitu vláda proto neuznává, schválil v úterý záměr vytvořit Národní alianci pro humanitární solidaritu. V rámci ní mají skupiny obyvatel koordinované parlamentem pomáhat lidem, jimž se nedostává základních potravin či léků.

Vláda v této jihoamerické zemi bohaté na ropu už dříve zavedla kvůli ekonomické krizi přídělový systém, ten ale zjevně moc nefunguje. Nedostává se na všechny potřebné skupiny obyvatel a systém je podle opozice zkorumpovaný.

Chaos způsobila vláda minulý týden nařízením, aby obchodníci snížili ceny pěti desítek druhů základních potravin. Okamžitě poté vzali Venezuelané obchody útokem. Regály se tak začaly vyprazdňovat a obchodníci si stěžují, že nové zboží nemohou nakupovat.

"Nemáme ovoce, zeleninu ani luštěniny. V pondělí přijel dodavatel a nabízel mi banány za 17.000 bolívarů za kilo, ale inspektoři nás denně kontrolují, zda je prodáváme za stanovených 11.000 bolívarů," postěžoval si deníku El Nacional jeden z obchodníků. Strach začínají mít i jejich zaměstnanci, kteří tak mohou přijít o práci.

Právě ekonomická politika socialistické vlády je podle expertů vedle propadu globálních cen ropy hlavním důvodem, proč je Venezuela už několik let v hluboké ekonomické krizi. Oficiální měnou je bolívar, jehož hodnota prudce klesá. Loni činila inflace ve Venezuele asi 2600 procent, letos by se podle údajů parlamentu mohla vyšplhat až na 10.000 procent.

"Téměř tři čtvrtiny státního dluhu loni pokryla vláda vytištěním nových peněz. Vláda tak ruinuje zemi," řekl v úterý novinářům ekonom José Guerra, který stojí v čele parlamentního finančního výboru.

Madurova vláda současný parlament neuznává a od jeho vzniku v lednu 2016 blokuje jeho činnost. Loni vláda vytvořila své ústavodárné shromáždění, jehož cílem měla být nová ústava. Místo toho ale tento orgán funguje jako paralelní parlament a vydává zákony.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela ekonomika

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy