Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína údajně zvažuje zastavení nákupů dluhopisů americké vlády

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking/New York - Agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje uvádí, že Čína zvažuje zpomalení či zastavení nákupů dluhopisů vlády Spojených států. K loňskému říjnu vlastnila vládní dluhopisy Spojených států v hodnotě téměř 1,2 bilionu dolarů, napsala agentura Reuters.

Podle zdrojů takovýto postup doporučili vysocí představitelé čínské vlády přehodnocující devizové rezervy země. Čína má největší devizové rezervy na světě v hodnotě kolem tří bilionů dolarů (64 bilionů Kč) a je rovněž největším zahraničním držitelem dluhopisů americké vlády.

Zdroje upozornily, že dluhopisy americké vlády se stávají méně atraktivními ve srovnání s jinými aktivy. Poukázaly rovněž na obchodní spory mezi Čínou a Spojenými státy.

Zpráva agentury Bloomberg vedla k oslabení dolaru a přispěla k poklesu zájmu o dluhopisy americké vlády. Výnos u dluhopisů s desetiletou splatností se tak vyšplhal na nejvyšší úroveň za deset měsíců. Zpráva přichází v době, kdy jsou dluhopisové trhy pod tlakem kvůli vyhlídkám na zpřísňování měnové politiky.

Témata:  Čína USA dluhopisy ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy