Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisko zatýká demonstranty Za mřížemi za dva dny skončilo více než 500 osob

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - Napříč Tuniskem propukly nepokoje v pondělí a země od té doby prožila tři bouřlivé noci. Policie za posledních 24 hodin zadržela přes 300 demonstrantů, kteří rabovali, zapalovali majetek a házeli kameny i zápalné lahve.

Do ulic lidé vyšli kvůli vyhrocení ekonomických problémů, jakými jsou nezaměstnanost, růst cen či stagnace mezd. S příchodem nového roku vláda v rámci úsporných opatření zvýšila ceny pohonných hmot či zdanění některých druhů zboží a služeb. "Už se tu nedá vyžít," řekl deníku The New York Times 27letý demonstrant z Tiburby, kde podle něj panuje bída a nedostatek práce.

Ve středu a v noci na dnešek bylo při nepokojích zatčeno 328 lidí za krádeže, rabování, žhářství a blokování ulic, řekl AFP mluvčí tuniského ministerstva vnitra. O den dříve skončilo podle úřadů ve vazbě 237 osob a desítky policistů utrpěly zranění. Jakákoli bilance ze strany demonstrantů podle světových médií není k dispozici.

Ve městě Siliána demonstranti házeli na příslušníky bezpečnostních sil zápalné lahve. Policie odpověděla slzným plynem. V Kaserínu se skupina mladých lidí pokoušela hořícími pneumatikami zablokovat silniční provoz, srážky se odehrály i v některých čtvrtích metropole Tunisu. V jednom z menších měst u hranice s Alžírskem byla údajně zapálena hlavní policejní stanice. Mluvčí ministerstva vnitra přesto uvedl, že "intenzita násilí se oproti minulým dnům snížila". Na pátek jsou ale plánovány velké protestní akce, napsal zpravodajský web BBC.

"Protestující z okrajových oblastí jsou úřady a velkými médii zobrazováni jako výtržníci a zločinci," řekla Olfa Lamloumová, která má na starosti Tunisko v neziskové organizaci International Alert, jejímž cílem je hledání mírových řešení konfliktů. Tito Tunisané ale podle ní vyjadřují "opravdovou sociální beznaděj". Lamloumová se obává, "že je prezentován stejný narativ jako před revolucí".

Témata:  Tunisko demonstrace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy