Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zajistila část milionového lupu z pařížského hotelu Ritz, zloději rozbili výlohy sekyrami

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Pětice zlodějů vtrhla do luxusního hotelu Ritz na pařížském náměstí Vendome kolem půl sedmé večer. Sekyrami rozbila několik výloh se šperky, které naházela do tašek, načež se dala na útěk. Část lupu v hodnotě nejspíše převyšující čtyři miliony eur (přes 100 milionů Kč) už je v rukou francouzské policie. Ta stále pátrá po zbylých klenotech a dvou z pěti pachatelů.

Dva pachatelé po útěku zadním vchodem ujeli v autě a na motocyklu. Zbylí tři skončili ve vazbě, když je policisté zastavili za pomoci elektrických paralyzérů.

"Část kořisti se našla rozházená po zadržení třech z pěti domnělých lupičů," řekl jeden z vyšetřovatelů, aniž však určil hodnotu získaných šperků. Celkem měl podle odhadů lup hodnotu až 4,5 milionu eur (115 milionů Kč), přesná částka ale zatím stanovena nebyla.

Jednu tašku s ukradenými klenoty ztratil lupič ujíždějící na motocyklu. Další tašky s kořistí odvezl pachatel v automobilu poté, co je oběma zlodějům zbylí komplici házeli oknem. Inkriminované vozidlo se dnes našlo severně od Paříže v departementu Val d'Oise, doplnila AFP s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování.

Dramatické události zastihly mnoho nic netušících hostů v klidném prostředí vyhlášeného hotelového baru Hemingway, kteří prchali před "velkým rámusem" do kuchyně či do sklepa. Někteří svědci uváděli, že slyšeli alespoň deset výstřelů a viděli jednoho zaměstnance hotelu zraněného. Podle pařížské policie ale k žádným újmám na zdraví nedošlo.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb po zásahu bezpečnostních složek složil na twitteru poklonu místním policistům za jejich "chladnou hlavu, profesionalitu a schopnost rychlé reakce".

Krádež ale vyvolala pochybnosti o bezpečnostních opatřeních v jedné z nejprestižnějších čtvrtí světa a v samotném hotelu Ritz, kde cena za noc začíná na 1000 eurech (25.500 Kč).

Témata:  loupež Paříž hotely

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.