Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský ústavní soud omezil zákon o výjimečném stavu, paragraf odporoval deklaraci z roku 1789

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská ústavní rada zrušila část zákona o výjimečném stavu týkající se vyhlašování bezpečnostních zón s omezením svobodného pobytu osob. Přislušná pasáž odporovala dokumentu z dob Francouzské revoluce, který se stal součástí ústavy všech navazujících francouzských republik.

Francouzská ústavní rada má v zemi pravomoci ústavního soudu. Francie naposledy výjimečný stav zažila od teroristického útoku v Paříži z listopadu 2015 do listopadu 2017, kdy byl přijat nový protiteroristický zákon.

Ten řadu důležitých prvků z výjimečného stavu přejal - jde zejména o sledování a internaci osob podezřelých z teroristické činnosti.

V případě výjimečného stavu měli policejní prefekti možnost vyhlašovat bezpečnostní zóny, v nichž by byl pobyt vybraných osob regulován. Podle ústavní rady by takové nařízení bylo v rozporu s Deklarací práv člověka a občana z roku 1789.

Témata:  Francie policie Francie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy