Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump čelí kritice za vulgární výrok o přistěhovalcích. Dechberoucí bizarnost, píší média

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident čelí tvrdé kritice za vulgární výraz, který podle médií použil v debatě se senátory na adresu přistěhovalců z Haiti a afrických zemí. Imigranti, které média oslovila, jsou nejnovějším prohlášením Donalda Trumpa šokováni.

Bulvární deník New York Daily News v reakci na to prezidenta v dnešním vydání na titulní straně zesměšnil nelichotivou ilustrací exkrementu s Trumpovým účesem.

"Když si prezident vymýšlí, je z toho obvykle lež jako věž. Když ale mluví pravdu, vyjde z toho dechberoucí bizarnost," napsal list Miami Herald. Zároveň poznamenal, že Trump nemá žádnou úctu k lidem tmavé pleti.

"Lidé sem přicházejí, protože věří, že se s nimi bude zacházet spravedlivě, protože jejich vlasti jsou spíše než zapadákovem utopené v zoufalství. Přicházejí, protože až do 19. ledna 2017 byly Spojené státy zemí s otevřenou náručí," vysvětlil Miami Herald s poukazem na Trumpův nástup do funkce loni 20. ledna.

Bývalý mexický prezident Vicente Fox na twitteru spustil anketu, ve které se uživatelů ptá, zda by se změnil výsledek voleb, kdyby rasistické a barbarské komentáře Trump pronášel i během kampaně. V dalším tweetu přirovnal Trumpova ústa k nejšpinavější žumpě světa. "Jakým právem prohlašujete, kdo je v Americe vítán a kdo ne. Americká velikost spočívá v rozmanitosti, nebo jste zapomněl na svůj původ, Donalde?" napsal Fox.

Přistěhovalci z Haiti, které média oslovila, jsou nejnovějším Trumpovým prohlášením šokováni. "Je to za hranicí politiky. Ten člověk nemá úctu k nikomu. Snažím se nepropuknout v pláč," citovala AP Farah Larrieuxovou, která se do USA uchýlila po přírodních katastrofách, které její zemi postihly. Dodala, že Trumpovy poznámky jsou rasovou kampaní proti imigrantům.

"Nemyslím si, že to jde nějak omluvit," řekl o prezidentových slovech člen Senátu amerického státu Illinois Kwame Raoul, jehož rodiče v 50. letech přišli do USA z Haiti.

Trump v diskusi se senátory prohlásil, že by se do USA měli stěhovat spíše lidé z Norska. V reakci na to jistý švédský pracovník v sociálních službách Ulf Fogelström na twitteru poznamenal, zda Trump ví, že Norsko sousedí se Švédskem. Narážel tak na jeho loňský projev o terorismu, kdy se zděsil nad tím, co se "uplynulé noci stalo ve Švédsku". "Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko," dodal tehdy. Ve Švédsku se ale nic nestalo, což potvrdilo i švédské ministerstvo zahraničí.

Témata:  Donald Trump přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy