Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vulgarismy proti přistěhovalcům jsem nepoužil, ohrazuje se Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump se ohradil proti zprávám, že na čtvrteční schůzce v Bílém domě použil na adresu přistěhovalců z karibských a afrických zemí vulgarismus.

"Slova, která jsem na setkání DACA (programu pro přistěhovalce, kteří do USA přišli jako děti) použil, byla tvrdá, ale takovýto slovník jsem nepoužil," napsal Trump s odkazem na výraz "shithole country".

Expresivní slova padla z Trumpových úst údajně v okamžiku, kdy demokratický senátor Richard Durbin hovořil o programech dočasných povolení k pobytu, které USA udělovaly občanům zemí, jež postihly přírodní katastrofy, válka či epidemie. Tato povolení v minulosti dostávali mimo jiné občané Salvadoru, Guatemaly či právě Haiti.

Program DACA vytvořený předchozím prezidentem Barackem Obamou chrání okolo 800.000 mladých přistěhovalců, kteří se v USA ocitli jako děti. Trump nařídil zrušení tohoto programu a pověřil Kongres, aby status těchto imigrantů vyřešil zákonem.

Trump dnes na twitteru možnosti řešení, které mu senátoři představili, označil za krok zpět, neboť návrh zákona nezajišťuje financování zdi na hranicích s Mexikem.

Už dřívě Bílý dům nepopřel, že by Trump vulgarismus pronesl, informovala americká média. "Jistí politici ve Washingtonu chtějí bojovat za cizí země, ale prezident Trump bude vždy bojovat za americký lid," řekl mluvčí Raj Shah.

Témata:  Donald Trump USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy