Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty v Tunisku jsou mírnější, zatýká se ale dál

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - V Tunisku už týden probíhají protesty vyvolané zdražováním a úspornými opatřeními. Vláda sice v reakci na demonstrace oznámila sérii sociálních reforem, do ulic přesto opět vyšly stovky rozzlobených lidí.

Ministerstvo sociálních věcí oznámilo, že vláda navrhla zvýšit rozpočet na sociální dávky lidem v nouzi o 170 milionů dínárů (1,43 miliardy Kč). "Týká se to 250.000 rodin," uvedl ministr sociálních věcí. "Navýšení pomůže chudým a střední třídě," dodal.

K protestu se v ulicích hlavního města Tunisu sešly navzdory oznámení vlády stovky lidí i v neděli. Demonstrovali proti zvyšování cen a novým daním. Jedna manifestace se odehrála před sídlem odborů, několik dalších na jiných místech centra hlavního města, kde byla nasazena i pořádková policie.

V jednom z obvodů hlavního města začali na hlídkující strážce pořádku skupiny mladíků házet kameny a v ulicích začaly hořet hromady pneumatik. Policie zasáhla slzným plynem a násilníky rozehnala.

Od pondělí bylo v tuniských městech pro podezření z násilného chování, loupení a rabování zatčeno 803 osob a 97 členů ozbrojených složek bylo zraněno, oznámilo v sobotu tuniské ministerstvo vnitra.

Znepokojení nad počtem zadržených projevila již v pátek OSN. Tuniský prezident Kaíd Sibsí obvinil zahraniční tisk, že nepokoje "zveličuje" a poškozuje obraz Tuniska.

Tunisko je označováno za jediný případ úspěšného přechodu k demokracii v rámci revolucí takzvaného arabského jara. Od sesazení autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího se však v zemi vystřídalo devět vlád a žádná z nich se nedokázala vypořádat s vážnými ekonomickými problémy.

MZV ČR důrazně nedoporučuje cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí, do horských oblastí guvernátů Kasserine a Kef, ve kterých pravidelně probíhají vojenské antiteroristické akce. Dále MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska.

MZV ČR při cestování po Tunisku doporučuje mít vždy při sobě osobní doklady a pas, vyhýbat se větším shromáždění osob a nepohybovat se venku v nočních hodinách. Dále se doporučuje vyhýbat se izolovaným oblastem a necestovat v noci. Pohyb v pohraničních a pouštních oblastech je formálně zakázán.

Témata:  Tunisko demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy