reklama

Král Jiří VI. nechal drahé kameny schovat před nacisty. Svou dceru, současnou panovnici Alžbětu II., ale do tajemství nezasvětil. Mezi zakopanými cennostmi byl i takzvaný rubín Černého prince, který je součástí Britské imperiální koruny. Tu královna nosí například na ustavujících schůzích britského parlamentu.

Alžběta II. zpravidla neposkytuje žádné rozhovory. Pro BBC One ale učinila výjimku při příležitosti 65. výročí své korunovace. Se suchým britským humorem vzpomínala i na korunovační ceremonii. Například dlouhá jízda v pozlaceném kočáře k Westminsterskému opatství prý "nebyla zrovna pohodlná", protože prakticky seděla na pružinách potažených kůží. S korunou na hlavě se prý člověk nemůže podívat dolů a číst si text projevu. "Jinak si člověk může zlomit vaz a koruna spadne dolů," dodala Alžběta s úsměvem.

Dokument dál odhalil například skutečnost, že většině chlapců v kostelním sboru z rozrušení selhával hlas a jedna ze šesti dívek, které nesly Alžbětinu vlečku, málem omdlela.

Součástí korunovačního ceremoniálu je pomazání. Děkan opatství John Hall v dokumentu prozradil, že použitý olej vyrobený na základě receptury používané v 17. století. Tehdy sestával ze sezamových semínek a olivového oleje a byl provoněn růžemi, květy pomerančovníku, jasmínu, ambrou, pižmem a esencí z (pachových žláz) cibetky.