reklama

Trump se minulý týden ohradil proti zprávám, že na čtvrteční schůzce se senátory v Bílém domě použil na adresu přistěhovalců z karibských a afrických zemí vulgarismus (prý přicházejí "z prdelí" - shithole countries). Připustil ale, že použitá slova byla nicméně tvrdá.

Například velvyslanci 54 afrických zemí zastoupení v OSN Trumpa v pátek vyzvali, aby svůj hanlivý výrok o imigrantech z Haiti a Afriky odvolal a aby se za něj omluvil.

Jeden z novinářů se v neděli Trumpa na Floridě dotázal, zda je rasista. "Ne, nejsem rasista. Jsem nejméně rasistickým člověkem, s jakým jste kdy dělal rozhovor," odpověděl prezident.

Také ujistil, že je "připraven, ochoten a schopen" dosáhnout dohody o ochraně imigrantů přivezených do USA v dětském věku před deportací.

V neděli přitom americké úřady začaly znovu přijímat žádosti o obnovu povolení k pobytu v rámci příslušného programu DACA po výroku sanfraciského soudce, který v úterý zablokoval prezidentův plán původní program DACA zrušit. DACA chrání před deportací 800.000 lidí, z nichž mnozí jsou nyní ve středoškolském nebo vysokoškolském věku.