Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva atentátníci se odpálili v centru Bagdádu, zabili desítky lidí

Bombový útok v Bagdádu
Bombový útok v Bagdádu
Foto: Twitter

Bagdád – Při útoku dvou sebevražedných atentátníků dnes v centru irácké metropole Bagdádu zemřelo několik desítek lidí, více než stovka osob utrpěla zranění. Údaje o přesném počtu mrtvých se liší.

Agentura AP informuje o 38 obětech, ministerstvo vnitra zatím o nejméně 27. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle AP ale vše ukazuje na teroristickou organizaci Islámský stát (IS), která se přihlásila k podobným útokům v minulosti.

Předseda iráckého parlamentu Salím Džabúrí útok označil za zbabělý čin namířený na nevinné lidi. Zároveň požádal vládu, aby zajistila ve městě bezpečnost. Útok odsoudilo také německé ministerstvo zahraničí a vyjádřilo soustrast příbuzným obětí.

Mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nálože byly odpáleny na náměstí v centru města, kde se ráno scházejí uchazeči o příležitostnou práci. Právě těch je mezi mrtvými nejvíce.

Bezpečnostní složky oblast uzavřely žlutou páskou, na místo přijelo několik ambulancí. Na sociálních sítích se objevily fotografie z místa, na kterých byly chodníky potřísněny krví a na zemi ležela bezvládná těla obětí. Obyvatelé Bagdádu dnešní útok šokoval, protože počet podobných incidentů se v hlavním městě výrazně snížil od chvíle, kdy bojovníci IS přišli o naprostou většinu území, které v zemi kontrolovali.

Prodavač oblečení Munsir Faláh útok přežil, šrapnely ale zasáhly jeho na hruď a pravou nohu. „Bylo to strašlivé, cítil jsem, jak se mi pod nohami otřásala zem," řekl. „Spadl jsem na zem a ztratil vědomí, probudil jsem se až v nemocnici," dodal. Faláh, který má tři děti, viní iráckou vládu, že neudělala dost pro zajištění bezpečnosti obyvatel Bagdádu. „Domnívají se, že Islámský stát je poražen, protože přišel o území, a neobtěžují se zabezpečit Bagdád," řekl.

Majitel obchodu s mobilními telefony Džalál Alí popsal, jak po útoku viděl těla mrtvých, když zrovna vystupoval z autobusu. „Byli jsme naprosto šokováni," řekl s tím, že se schoval mezi auty a zdí. Podobný útok prý očekával od chvíle, kdy irácká vláda oznámila, že se v květnu budou konat volby. „Jsem si jistý, že podobných útoků bude víc," podotkl.

Témata:  Irák sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy