reklama

Neklidná byla i noc na dnešek, a to zejména v některých čtvrtích metropole Tunisu. Podle agentury AFP však protesty na mnoha místech Tuniska o víkendu zeslábly.

„Dohromady je v preventivní vazbě 937 osob," uvedl mluvčí ministerstva vnitra. V neděli bylo zatčeno 41 mladých lidí ve věku 13 až 19 let. Podle místních médií mladíci zapalovali pneumatiky a policie je rozehnala slzným plynem.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že za týden nepokojů utrpělo zranění 105 příslušníků bezpečnostních složek, bilance na straně protestujících zatím nejsou. Egyptský server Ahram Online uvedl, že během dneška byla situace v Tunisku pokojná.

Tunisané se začali bouřit na začátku roku, a to kvůli zvýšení cen některých produktů a služeb a zvýšení daně z přidané hodnoty či dalších odvodů, která vstoupila v platnost 1. ledna. Minulé pondělí pak protivládní shromáždění nabrala násilný rozměr a ve městě Tiburba jeden demonstrant při střetech s policií zemřel. Podle vlády policisté jeho smrt nezavinili, úřady však stále nezveřejnily závěry z pitvy dosud jediné oběti vlny protestů.

V reakci na ni v neděli tuniská vláda oznámila sérii sociálních reforem, které mají zlepšit situaci chudých rodin a lidí v nouzi. Vláda navrhuje také reformu zdravotnictví a bytové politiky. Tuniský premiér Júsuf Šáhid po vypuknutí protestů slíbil občanům, že letošní rok pro ně bude posledním rokem ekonomického strádání.