Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec napětí? Na jednání mezi Bagdádem a Kurdy panovala důvěra

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Při jednáních mezi představiteli irácké centrální vlády v Bagdádu a zástupci iráckého autonomního Kurdistánu panovala na obou stranách důvěra. S odkazem na dnešní sdělení irácké vlády o tom informovala agentura Reuters.

Napětí mezi Bagdádem a iráckým Kurdistánem se vyostřilo poté, co se Kurdové v autonomii a několika sporných oblastech na severu Iráku loni v září vyjádřili pro nezávislost. V důsledku referenda irácká armáda vytlačila kurdské síly ze všech sporných regionů v Iráku, včetně ropného města Kirkúk.

„Při jednáních panovala atmosféra důvěry a pochopení," stálo v prohlášení irácké vlády s tím, že obě strany se domluvily, že budou dodržovat určitá pravidla. Bližší podrobnosti kabinet ale neuvedl.

Představitelé Bagdádu a Irbílu se podle kurdistánské televize domluvili, že budou letiště v autonomii kontrolovat společně.

Spor mezi Bagdádem a iráckým Kurdistánem vyústil nejen ve vojenské manévry ze strany Bagdádu, ale na autonomii byla také uvalena série omezení, včetně zablokování mezinárodních letů do regionu.

Témata:  Irák Kurdové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.