Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská armáda chytila lídra povstalců přezdívaného Rambo

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Dnešní operace venezuelské armády na předměstí Caracasu proti opoziční skupině v čele s bývalým policistou Óscarem Pérezem zemřelo několik lidí, další byli zraněni.

Pérez byl v posledním půlroce nejhledanějším mužem ve Venezuele kvůli loňskému incidentu, při němž po výzvě k povstání proti autoritářské vládě střílel z vrtulníku na budovu nejvyššího soudu. Podle opozičního deníku El Nacional není jasné, zda byl dnes Pérez zatčen či zabit.

„Teroristická buňka, která kladla odpor armádě, byla poražena a pět zločinců bylo zadrženo," uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra. Neupřesnilo však, zda byl někdo z nich zabit. Informovalo pouze, že při zásahu zemřeli dva policisté a pět policistů bylo vážně zraněno.

Pérez během zásahu na sociálních sítích video, na němž je vidět se zkrvavenou tváří. „Nechtějí, abychom se vzdali, chtějí nás zavraždit," prohlásil Pérez. Už loni na několika videích, která zveřejnil na internetu, vyzýval, obklopen skupinou ozbrojených a maskovaných mužů, k rebelii proti autoritářské vládě.

Bývalý policejní vyšetřovatel Óscar Pérez, přezdívaný Venezuelský Rambo, se na přední stránky novin dostal loni v červnu, kdy s ukradeným policejním vrtulníkem přeletěl nad sídlem nejvyššího soudu v Caracasu. Na budovu tehdy vypálil několik střel poté, co na sociálních sítích vyzval k rebelii proti vládě porušující demokratické principy.

Šestatřicetiletý Pérez si k útoku vybral nejvyšší soud, který autoritářská vláda prezidenta Nicoláse Madura využívá k potlačování opozice. Po vítězství opozice v parlamentních volbách v prosinci 2015, začal tento soud rušit legislativu vydanou parlamentem a koncem loňského března dokonce nejvyšší soud rozhodl, že přebírá jeho pravomoci. Tím vyvolal několikaměsíční protesty, které si vyžádaly na 130 obětí.

Dnešní rozsáhlou operaci proti Pérezově skupině kritizoval opoziční lídr Antonio Ledezma, který byl před třemi lety obviněn ze spiknutí s cílem svrhnout prezidenta, protože vyzýval k demonstracím. „Ať celý svět vidí, jak popravují v přímém přenosu bývalého elitního policistu (Péreze) a další Venezuelany na pokyn Madurovy bandy," napsal na sociální síti Ledezma, jemuž se loni podařilo uprchnout z domácího vězení do Španělska.

Témata:  Venezuela

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy