Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zradikalizovaný vězeň ve francouzském nápravném zařízení zranil sedm dozorců

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Paříž - Zradikalizovaný vězeň v nápravném zařízení na jihozápadě Francie zranil sedm dozorců. Útok se odehrál už v pondělí, jen několik dní poté, co na severu Francie extremista pobodal tři vězeňské strážce.

Agresivního vězně z trestnice v Mont-de-Marsan muselo nakonec zpacifikovat devět dozorců. Vězeň začal útočit, když rozezněl bezpečnostní rámy pytel, se kterým se vydal do tělocvičny. Muž se odmítal podrobit prohlídce a zaměstnance káznice napadl. "Tři dozorci utrpěli zlomeniny a čtyři další pohmožděniny," řekl zástupce odborů CGT ve věznici Ludovic Motheron.

Podle francouzského ministerstva spravedlnosti, které hovořilo o pěti zraněných, je trestanec velmi násilnický. Agresivně se prý začal chovat, když se ve věznici zradikalizoval.

K napadení sedmi dozorců ve věznici Mont-de-Marsan došlo v den, kdy zaměstnanci káznic na výzvu odborů zahájili blokádu několika nápravných zařízení po celé Francii. Chtěli tak protestovat proti údajně špatným pracovním podmínkám, především zhoršující se bezpečnostní situaci ve věznicích. Protest se v pondělí dotkl s různou intenzitou 139 ze 188 věznic ve Francii a na mnoha místech pokračuje i dnes.

Pondělní blokáda věznic reagovala na útok z minulého týden, při kterém se německý islamista Christian Ganczarski vrhl na dozorce ve věznici ve Vendin-le-Vieil na severu Francie a tři lehce zranil nůžkami a žiletkou. Ganczarski byl odsouzen za podíl na atentátu z roku 2002 na tuniském ostrově Džerba, při kterém zahynulo 21 lidí. Hned v pondělí byl Ganczarski obviněn z pokusu o vraždu a převezen do jiné věznice.

Témata:  Francie věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.