Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz v problémech? V SPD narůstá odpor proti pokračování velké koalice

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německo ještě zdaleka není venku z politické krize. Už dvě zemská sdružení sociální demokracie (SPD) se postavila proti tomu, aby strana zahájila koaliční rozhovory s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Předseda SPD Martin Schulz bude mít plné ruce práce, aby své spolustraníky před nedělním klíčovým hlasováním na sjezdu SPD přesvědčil.

Když minulý týden v pátek po celonočním jednání CDU/CSU a SPD překonaly rozdíly a uzavřely sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, zdálo se, že pokračování dosavadní velké koalice je na nejlepší cestě. Ale zatímco v konzervativní unii s výsledky sondovacích rozhovorů zavládla spokojenost, v sociální demokracii se rychle začaly objevovat hlasy nespokojených.

Zatím nejsilněji dali nespokojenost najevo sociální demokraté v Sasku-Anhaltsku, kteří se na svém sjezdu většinou jednoho hlasu postavili proti pokračování velké koalice, a předsednictvo berlínské SPD, které učinilo podobný krok. Pro koaliční rozhovory CDU/CSU a SPD se zatím vyslovili jen sociální demokraté v Braniborsku.

Schulz bude dnes večer osobně o podporu pro velkou koalici žádat spolustraníky ze Severního Porýní-Vestfálska, kteří na nedělní celostranický sjezd vyšlou téměř čtvrtinu z celkového počtu 600 delegátů. Hlasování o podpoře koaličních rozhovorů se ale dnes neplánuje.

Schulz byl po parlamentních volbách, v nichž SPD loni na podzim dosáhla nejhoršího výsledku od druhé světové války, rozhodnut odvést stranu do opozice. Listopadový krach rozhovorů o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými ale jeho postoj změnil. Pokud by se mu v neděli nepodařilo přesvědčit stranický sjezd, který bude o zahájení koaličních rozhovorů hlasovat, znamenalo by to podle mnohých konec jeho politické kariéry.

V těch by sociální demokraté podle aktuálního průzkumu agentury INSA ještě o dva procentní body zaostali za svým zářijovým výsledkem, když by pro ně hlasovalo jen 18,5 procenta lidí.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU Martin Schulz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy