Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce vůči KLDR musí pokračovat, shodla se část světa

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Vancouver (Kanada) - Tlak na Severní Koreu prostřednictvím sankcí s cílem přimět ji k ukončení jaderného programu musí pokračovat. Shodli se na tom dnes ve Vancouveru účastníci konference 20 zemí o KLDR.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson prohlásil, že je třeba zvyšovat tlak až do bodu, kdy bude Severní Korea přinucena zasednout ke stolu ke skutečným jednáním.

Spojené státy a Kanada společně vedou jednodenní zasedaní představitelů mezinárodního společenství s cílem společně odsoudit jaderný program KLDR. Zasedání se neúčastní Rusko a Čína, hlavní spojenci Severní Koreje. Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová na úvod konference prohlásila, že diplomatické řešení je možné a nezbytné.

Vzkaz adresovaný Pchjongjangu podle šéfky kanadské diplomacie říká, že jaderné vyzbrojování povede pouze k dalším sankcím. Setkání ministrů zahraničí ve Vancouveru přitom podle ní má vést i ke zefektivnění stávajících sankcí. Freelandová rovněž poznamenala, že je povzbuzena nedávno zahájenými rozhovory mezi Severní a Jižní Koreou při příležitosti nadcházející zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu.

Ke zvýšení tlaku na severokorejský komunistický režim vyzval americký ministr zahraničí Tillerson. "Musíme zvyšovat náklady chování režimu do bodu, kdy bude Severní Korea muset přijít ke stolu ke skutečným jednáním," řekl Tillerson. Nátlaková kampaň podle něj bude trvat tak dlouho, dokud KLDR nepodnikne rozhodné kroky k denuklearizaci. Americký ministr rovněž mimo jiné varoval, že severokorejské rakety mají reálný potenciál ohrozit civilní letadlo.

Témata:  USA Severní Korea

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy