reklama

Kongresmani vyšetřují údajné ruské vměšování do předloňských amerických prezidentských voleb a Bannon je jednou z hlavních postav skandálu i ve vyšetřování FBI vedeném Robertem Muellerem. Někdejší šéf ultrapravicového serveru Breitbart News býval blízkým spolupracovníkem Trumpa, později se ale rozešli a prezident Bannona z funkce strategického poradce loni v srpnu odvolal.

Podle demokratického poslance Adama Schiffa v úterý Bannon odmítl odpovídat na otázky po právní konzultaci s Bílým domem. Slyšení trvalo několik hodin a Bannon podle Reuters nechtěl odpovídat na dotazy ohledně kontaktů, které s Trumpem udržoval po svém odchodu z Bílého domu. Konzultaci Bannonova právníka se štábem prezidenta nepřímo potvrdila mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Členové výboru se rozhodli, že Bannona ke slyšení předvolají znovu.

Mueller podle úterní zprávy listu The New York Times předvolal Bannona před federální velkou porotu. Předvolání, první takový krok při vyšetřování ruské aféry, ještě nutně nesignalizuje následné obvinění. Umožňuje ale vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.