Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kosovské Mitrovici oplakávají zavražděného politika Ivanoviče, byl šestkrát střelen

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Priština - Stovky lidí dnes přišly uctít památku Olivera Ivanoviče, kterého v úterý zatím neznámí pachatelé zavraždili v Kosovské Mitrovici. Před sídlem občanského hnutí Svoboda, demokracie, pravda, jehož byl Ivanović předsedou, hoří stovky svíček. Někteří lidé na místě vraždy pláčou.

Politik bude pohřben ve čtvrtek v Bělehradě. "Po jeho smrti už nemáme žádného civilizovaného politika," postěžoval si agentuře AFP Saša, který nechtěl zveřejnit celé své jméno. "Policie - naše, ani jejich - nebude dělat nic, jako vždy," vyjádřil své přesvědčení.

Pitva Ivanovičova těla prokázala, že politik byl v úterý střelen šestkrát do horní části těla zbraní z jugoslávské zbrojovky Zastava.

Podle prvních poznatků z vyšetřování byl Ivanović zavražděn z kolemjedoucího auta, které se později našlo ohořelé nedaleko místa činu. Podle srbských úřadů bylo auto koupeno v roce 1994, jeho majitel je ale už dlouho po smrti.

Srbský prezident Vučić v úterý označil vraždu za teroristický čin. Dnes oznámil, že se v sobotu do Kosova vypraví. Setkat se hodlá se zástupci srbské menšiny ve městech Kosovská Mitrovica a Gračanica a ve vsi Lepje Selo, srbské enklávě u Prištiny.

V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici, kde trvá napětí od konce válečného konfliktu z konce 90. let, byl Ivanović považován za umírněného politika. Byl jedním z mála kosovskosrbských představitelů, který uměl albánsky. Důrazně kritizoval politiku Bělehradu vůči Kosovu a přestože odmítal nezávislost Kosova rozhodněji než leckterý politik v Srbsku, zdál se být vstřícnější dialogu s prištinskými úřady.

Vedení kosovských Albánců v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku, kdy bylo Kosovo od ozbrojeného konfliktu v letech 1998 a 1999 pod mezinárodní správou. Konflikt, který si vyžádal zhruba 10.000 lidských životů, vypukl po ozbrojené vzpouře albánských separatistů. Bělehrad reagoval tvrdým zásahem armády a policie, který se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny a který ukončil vojenský zásah NATO proti Srbsku.

Témata:  Oliver Ivanović Srbsko Kosovo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy