Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův exporadce Bannon nemusí před velkou porotu, uzavřel s Muellerem dohodu

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Washington – Bývalý hlavní stratég amerického prezidenta Donalda Trumpa Stephen Bannon uzavřel dohodu se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem. Znamená to, že se vyhne předvolání před velkou porotu.

S odvoláním na zdroje z Bannonova okolí to dnes uvedla televize CNN s tím, že výslech místo velké poroty povede Muellerův tým.

Velkou porotu složenou z občanů používají americké vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění. Sestavení poroty přímo neznamená, že obvinění bude vzneseno, umožňuje však vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.

O Bannonově předvolání před velkou porotu předvolán, tento týden informoval deník The New York Times. Tento krok by prý mohl být Muellerovou taktikou, jak Bannona dostat pod tlak, a tak ho nakonec přimět spolupracovat s vyšetřovacím týmem.

V úterý Trumpův exporadce předstoupil před poslance výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, který nezávisle na Muellerovi prověřuje možný ruský vliv na americké prezidentské volby. Podle demokratického poslance Adama Schiffa ale odmítl vypovídat a své rozhodnutí zdůvodnil tím, že je to na doporučení Bílého domu.

Podobně jako Mueller se Kongres zaměřil na objasnění možných vazeb mezi členy Trumpova volebního štábu a Ruskem. Trump spolupráci s Moskvou důrazně odmítá a rovněž Rusko tvrdí, že do voleb nijak nezasahovalo.

Dnes podle informací AP předstoupili před výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb někdejší manažer Trumpovy kampaně Corey Lewandowski a zástupce personálního šéfa Bílého domu Rick Dearborn, který během voleb působil jako Trumpův poradce.

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy