Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce deportovat 800 tisíc lidí. Rozhodne nejvyšší soud

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek požádalo nejvyšší soud, aby zrušil výrok soudu nižší instance, kterým je blokováno imigrační rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa.

Jde o program, který chrání před deportací až 800.000 lidí. Trumpova administrativa oznámila rozhodnutí zrušit po přechodné půlroční lhůtě program DACA loni v září. Podle Trumpa je program neústavní.

Trumpovo rozhodnutí o zrušení ale 9. ledna zablokoval sanfranciský soudce William Alsup a úřady pak začaly znovu přijímat žádosti o obnovení k pobytu lidí chráněných programem DACA.

Podle agentury Reuters ministerstvo spravedlnosti nepodalo naléhavou žádost, která by v případě, že by ji nejvyšší soud přijal, mohla proces zahájený sanfranciskou blokací rychle zastavit.

Znamená to, že program DACA zůstává aktivní až do té doby, dokud nejvyšší soud nerozhodne v běžném řízení. A to může podle Reuters trvat i rok.

Témata:  USA Donald Trump přistěhovalectví

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy