Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První rok Trumpa ve funkci? USA již nikdy nebudou mít prezidenta jako on, píší média

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - V předvečer prvního výročí inaugurace Donalda Trumpa americká média hodnotí uplynulý prezidentský rok. Vesměs se shodují, že USA zcela jistě již nikdy nebudou mít v čele takovou osobnost, jakou Trump je.

Stanice CNN poukázala na to, že Trump otřásl politickou normálností již v prvních momentech svého prezidentství, vyhloubil rasové a společenské příkopy a zbořil vážnost svého úřadu. "Dokonce vyvolává pochybnosti, zda je věrný hodnotám, na nichž tato země vznikla," uvedla CNN.

Trumpa CNN přirovnává k běsnící bouři, která svou sílu nikdy nevyčerpá. Svou pravidelnou denní dávkou šokujících tweetů do centra americké nervové soustavy likviduje tradiční politickou debatu a způsobí, že dny se zdají jako týdny, týdny jako měsíce a měsíce jako roky.

Na Trumpa je podle CNN krátké i tradiční hodnocení úspěšnosti prezidentů, které spočívá v zákonech, které administrativa dokázala prosadit, relativní úrovni americké světové moci, stavu hospodářství či obliby hlavy státu mezi veřejností. Zmíněné ukazatele totiž nedokážou obsáhnout Trumpovo naprosto abnormální prezidentství a ani způsob, jak se Trump svou touhou po pozornosti vlámal do každé části amerického života.

Týdeník Time s využitím průzkumů Gallupova institutu spočítal, že souhlas s Trumpovou prací v uplynulém prezidentském roce osciloval mezi 35 až 45 procenty, což je nejhorší výsledek mezi posledními sedmi prezidenty. Z posledního místa se dokázal s 38 procenty dostat na předposlední jen na několik dní v červenci, kdy měl nad demokratickou hlavou státu Billem Clintonem ve srovnání se stejným obdobím v roce 1993 náskok v podobě jednoho procentního bodu. Pro Clintona to byl tehdy nejhlubší propad v popularitě během jeho osmiletého mandátu, hůře si nevedl ani po vypuknutí jeho sexuálního skandálu.

"V prvním roce Trumpova prezidentství se střídaly formáty mezi reality show, hodinami občanské výchovy, komedií a pokud jde o úhel pohledu, tak i tragédií," uvedla v analýze televize ABC News. Dění v Bílém domě pak přirovnala ke kombinaci seriálů o zákulisí prezidentských administrativ Viceprezident(ka), Dům z karet a Západní křídlo. "Prezident neustále posouval hranice a popichoval instituce, nejenže vzdoroval konvencím, on je bořil," míní televize.

Trump podle ABC News od základů změnil prezidentský úřad a způsob, jakým funguje. Změny navíc často prováděl za chodu. Jeho pudy bojovat, rozdělovat, rozvracet a urážet zcela změnily definici toho, co definuje slovo prezidentský. Nejenže USA v budoucnu zřejmě nebudou mít prezidenta, jako byl Trump, také prezidentský úřad se již nikdy nevrátí do stavu předtím, než se ho Trump ujal.

S komentáři k Trumpovu prvnímu roku v Bílém domě přišla i zahraniční média. Například britský magazín The Economist poznamenal, že nově vydaná kniha novináře Michaela Wolffa s názvem Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, která zobrazuje hlavu státu jako sebestředného monarchu s mentální úrovní malého dítěte, je pro Trumpa u příležitosti výročí příjemná asi tak jako rána pěstí do obličeje. "Amerika debatuje o prezidentově příčetnosti. Trump, který se očividně nedokáže krotit, rozdmýchává na twitteru plameny tím, že se chvástá, jaký je velmi vyrovnaný genius, a ve vyhrožování Severní Koreji se vychloubá velikostí svého jaderného tlačítka," dodal The Economist.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy