Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mansonova stoupenkyně zůstane za mřížemi, kalifornský guvernér zamítl její propuštění

Charles Manson
Charles Manson
Foto: Reprofoto YouTube

Los Angeles - Kalifornský guvernér zamítl podmínečné propuštění Leslie Van Houtenové (68), nejmladší členky skupiny kolem masového vraha Charlese Mansona, která si odpykává doživotní trest za brutální vraždy z roku 1969.

Propuštění ženy loni doporučila vězeňská komise, guvernér Jerry Brown je ale proti. Návrh na její propuštění nyní zamítl už podruhé.

Van Houtenová byla členkou takzvané rodiny Charlese Mansona, který přesvědčil své stoupence k několika vraždám. Dvěma z obětí se stali i podnikatel Leno La Bianca a jeho manželka Rosemary. Van Houtenové bylo 19 let, když pomáhala při jejich vraždě.

Van Houtenová byla odsouzena v roce 1971 spolu s dalšími členy Mansonovy skupiny k trestu smrti. Ten byl ale v Kalifornii v roce 1972 zrušen, a tak si odpykává doživotí. Ve vězení vystudovala vysokou školu a posudek komise ji chválí za vzorné chování. "Sama povaha jejího zločinu může být opodstatněným důvodem pro zamítnutí propuštění, i když zde jsou důkazy, že se napravila," citoval guvernéra list Los Angeles Times.

Témata:  Charles Manson USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy