Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok od inaugurace: Pochodu proti Trumpovi se v USA účastní tisíce lidí

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Tisíce lidí se dnes po celých Spojených státech účastní druhého pochodu za práva žen, který byl uspořádán v rámci prvního výročí inaugurace prezidenta Donalda Trumpa.

Koordinované protesty proti Trumpově politice se konají ve Washingtonu, Los Angeles, Chicagu a dalších 250 městech a jsou opakováním masových protestů, které se uskutečnily, když se Trump ujal funkce. Jedním z největších pochodů je ten v New Yorku, na který přislíbilo na facebooku účast 37.000 lidí. 

Washingtonských protestů se účastnili také demokratičtí politici, včetně senátora Tima Kaineho. Ten obvinil Trumpa a republikány, že jsou zodpovědní za současný stav, kdy se kvůli nedohodě na dočasném rozpočtu pro federální vládu musejí začít zavírat některé státní úřady. Podle něj to je výsledkem neschopnosti Republikánské strany vykonávat základní vládní činnosti, k nimž patří i sestavování rozpočtu.

Mnoho demonstrantů si nasadilo růžové pletené čepice s ušima, přezdívané pussy hat. Vytvořeny byly pro loňský pochod jako odkaz na Trumpův komentář o ženských genitáliích. Čepice se rychle staly symbolem posilování postavení žen a opozice vůči novému prezidentovi.

Podle některých kritiků však letošní pochody postrádají jasné zaměření. Poukázat na problémy jako je imigrace by podle analytičky liberálního institutu Reason Foundation Sikhy Dalmiaové mělo větší dopad.

Témata:  Donald Trump USA demonstrace v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy