Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíčový sjezd? SPD v Bonnu rozhodne o osudu celého Německa

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Bonn - V západoněmecké Bonuu dnes začal klíčový sjezd sociálních demokratů (SPD), kteří budou rozhodovat o tom, jestli zahájí koaliční rozhovory s CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, či nikoliv. Výsledek hlasování je velmi nejistý.

"Dnes je jeden ze dnů, kdy jde o hodně SPD, naší zemi a Evropě. Mám důvěru v naše delegáty a přeji nám férovou debatu. Ať se prosadí lepší argumenty," napsal dnes ráno na twitteru předseda SPD Martin Schulz. 

Svými slovy narážel na to, že v sociální demokracii existuje řada odpůrců pokračování dosavadní velké koalice, kteří svůj názor dávají hlasitě najevo. Kritici zdůrazňují především dvě věci - z jejich pohledu nedostatečné výsledky předcházejících sondovacích rozhovorů s CDU/CSU a přesvědčení, že velká koalice sociální demokracii dlouhodobě škodí.

Schulz argumentuje tím, že toho SPD v dosavadním vyjednávání prosadila ze svého programu dost na to, aby ve vládě mohla zlepšovat životy prostých lidí. Zastánci účasti ve velké koalici jsou si dobře vědomi také toho, že další reálná varianta většinové vlády v tuto chvíli neexistuje, i toho, že předčasné volby by mohly přinést další oslabení sociální demokracie. Ta už v zářijovém hlasování se 20,5 procenta hlasů dosáhla nejhoršího poválečného výsledku. Nyní se ale její podpora pohybuje v některých průzkumech ještě níže.

Pokud dnešní sjezd rozhodne v souladu s postojem šéfa strany, mohly by koaliční rozhovory začít v nejbližších dnech. Očekává se, že budou trvat dva až tři týdny, po kterých by koaliční smlouvu museli v referendu schválit všichni členové sociální demokracie. Kdyby řekli ano, mohla by vláda, v jejímž čele by už počtvrté stála Merkelová, vzniknout během března.

Pokud by jedno z dvojice zásadních hlasování v rámci SPD řeklo ne, dostala by se německá politika do složité situace. Východiskem z něho by byla nejspíš buď menšinová vláda CDU/CSU, kterou ale Merkelová zatím jasně odmítá, nebo předčasné volby.

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Martin Schulz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy