Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o vládě je blízko? SPD se po sporech vyslovila pro koaliční rozhovory s CDU/CSU

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bonn - Němečtí sociální demokraté (SPD) zahájí koaliční rozhovory s CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Po několikahodinových debatách o dom dnes rozhodl jejich sjezd v porýnském Bonnu. Další velká koalice se tak zase o krok přiblížila.

V sociální demokracii panují na pokračování velké koalice značně odlišné názory, což ukázalo i dnešní hlasování, v němž se pro zahájení koaličních rozhovorů vyslovilo 362 delegátů, a proti nim 279.

Vyjednávání o konkrétní podobě koaliční smlouvy by mělo začít v příštích dnech. Když SPD a CDU/CSU dospějí k dohodě, bude ji ještě muset schválit vnitrostranické referendum sociálních demokratů. Jeho souhlas je ale podle pozorovatelů nejistý, protože řadoví členové strany jsou k pokračování velké koalice ještě skeptičtější než delegáti, kteří dnes hlasovali na sjezdu.

Schulz je na rozdíl od mnoha kritiků přesvědčen, že by SPD měla učinit další krok k pokračování velké koalice, protože v sondovacích rozhovorech, které předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, dokázala prosadit dost ze svého programu. Předseda sociálních demokratů zdůraznil například oblasti školství, pečovatelské služby, boje proti dětské chudobě nebo evropské politiky.

Počítá navíc s tím, že se SPD v rozhovorech o konkrétní podobě koaliční smlouvy podaří prosadit i další priority. "Budeme do posledního dne bojovat za výsledky, s nimiž můžeme s dobrým svědomím předstoupit před naše členy," prohlásil. Konkrétně zmínil například zdravotnictví, otázky pracovního trhu nebo migraci. "Se sociálnědemokratickou stranou nebude v žádném případě žádná horní hranice pro uprchlíky," zdůraznil. SPD podle něj také prosadí více, pokud jde o slučování rodin migrantů.

Hlavní události kolem sestavování německé vlády

24. září 2017 - Parlamentní volby opět (počtvrté) vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové, utrpěla ale ztráty, stejně jako její dosavadní koaliční partner SPD na druhé příčce, pro kterého to byl nejhorší výsledek v poválečných dějinách. V novém Spolkovém sněmu je třetí nejsilnější stranou protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

20. října 2017 - K prvnímu společnému jednání o nové vládní koalici se sešli představitelé konzervativní unie CDU/CSU, Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelených.

20. listopadu 2017 - Po více než čtyřtýdenním úsilí jednání CDU/CSU, FDP a Zelených zkrachovala. Rozhovory překvapivě ukončila liberální FDP. Největší neshody panovaly v otázkách migrace a ochrany klimatu. Hovořilo se o možnosti vypsání předčasných voleb s nejistým výsledkem a tisk psal, že země stojí před státní krizí.

13. prosince 2017 - První jednání politiků konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) o vytvoření nové vlády. CDU/CSU se vyslovila pro začátek podrobnějších sondovacích rozhovorů, které by měly vést k vytvoření velké koalice.

15. prosince 2017 - Vedení SPD se vyslovilo pro zahájení předběžných rozhovorů o vládě s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Merkelové.

7. ledna 2018 - V Berlíně začaly sondovací rozhovory o nové vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD). Vůli dohodnout se dávali najevo i šéfové CSU a SPD Horst Seehofer a Martin Schulz.

12. ledna 2018 - Šéfové CDU, CSU a SPD Angela Merkelová, Horst Seehofer a Martin Schulz potvrdili dohodu, k níž došli vyjednávači v rámci sondovacích rozhovorů o nové vládě, a oznámili, že doporučí zahájení koaličních rozhovorů.

15. ledna 2018 - Předsednictvo Křesťanskosociální unie (CSU) se v Mnichově vyslovilo pro zahájení koaličních rozhovorů se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a se sociální demokracií (SPD).

Témata:  Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.