Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont plánuje cestu do Dánska, Španělsko mu hrozí zatykačem

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Madrid - Katalánský expremiér Carles Puigdemont chce v pondělí odcestovat z Belgie do Dánska, kde se má účastnit debaty na univerzitě. Španělské státní zastupitelství dnes oznámilo, že v takovém případě bude usilovat o jeho zadržení.

Liberálního, který žije již skoro tři měsíce v Belgii, hrozí ve Španělsku zatčení kvůli obvinění ze separatistické vzpoury.

Španělský nejvyšší soud v prosinci zrušil evropské i mezinárodní zatykače jak na Puigdemonta, tak na čtyři katalánské exministry. Nečekaný krok soudce zdůvodnil mimo jiné tím, že politici projevili vůli vrátit se do Španělska. Soud se rovněž obával, že by Belgičané mohli pětici politiků udělit azyl. Belgická justice posléze zrušila předběžná opatření vůči Kataláncům, kteří tak nyní mohou volně kamkoli vycestovat.

Nyní chce ale španělské státní zastupitelství "okamžitě" požádat soudce, který na případ dohlíží, aby byl zatykač opět vydán a dánské úřady katalánského politika zadržely.

Univerzita v Kodani v pátek oznámila, že se Puigdemont zúčastní debaty na katedře politologie. Politikův právník Jaume Alonso-Cuevillas se nechal slyšet, že riziko zatčení jeho klienta v Dánsku "je velmi vysoké".

Témata:  Španělsko Katalánsko Dánsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

17. června 2024 11:38

Dva turisté zranění při nehodě na Islandu už nejsou v umělém spánku

Na Islandu zůstává po páteční nehodě v nemocnicích asi deset českých občanů, informovala ČT s odkazem na ministerstvo zahraničí. Dva nejvážněji zranění lidé už podle zástupců cestovní kanceláře nejsou v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy