Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová éra nakupování? Amazon otevírá pro veřejnost obchod bez pokladen

Amazon, americký internetový obchod
Amazon, americký internetový obchod
Foto: amazon.com

Seattle - Amazon.com otevře v pondělí obchod budoucnosti Amazon Go, tentokrát už i pro veřejnost. Nemá žádné pokladny, je vybaven kamerami a senzory, které sledují, co si kupující vezme z polic a co vrátí zpět. Útrata je pak stržena z účtu zákazníka po odchodu z obchodu.

Amazon otevřel obchod nejprve svým zaměstnancům na začátku prosince 2016. Plánoval, že veřejnosti zpřístupní obchod na počátku roku 2017. Podle informovaných zdrojů se však objevilo několik problémů.

Jedním byla třeba správná identifikace osob stejného tělesného typu, protože Amazon nepoužívá identifikaci osob podle obličeje. Také nakupování s dětmi se ukázalo být problematické, protože děti okamžitě způsobily zmatek přesouváním zboží na nesprávná místa.

Obchod o rozloze 167 metrů čtverečních se nachází v kancelářské budově Amazonu. K nákupu potřebují zákazníci registrovaný účet a aplikaci od Amazonu ve svém chytrém telefonu, kterou naskenují při vstupu.

Shora sledují kupující černé kamery a v policích jsou umístěné snímače hmotnosti, které pomáhají určit, co přesně si zákazníci odnesli. Po odchodu z obchodu se útrata strhne z účtu zákazníka u Amazonu.

Témata:  Amazon nákupy ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.