Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí po celém světě demonstrovaly za práva žen, Trump kritiku odmítá

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Londýn/Sydney/Washington - Tisíce lidí v Evropě a Austrálii se dnes připojily k druhému pochodu za práva žen, který v sobotu odstartoval v USA v rámci prvního výročí inaugurace prezidenta Donalda Trumpa.

V Londýně přitáhla akce tisíce lidí navzdory nepříznivému počasí, které přineslo déšť se sněhem. Silný déšť se snášel i na protestující v Paříži, kde byla účast ve srovnání s protesty v USA zřejmě právě kvůli počasí výrazně nízká.

"Nezáleží na tom, jestli je takové počasí. Stále se scházíme a budeme stále bojovat proti Trumpovi a jeho programu," řekla agentuře Reuters Maggie Kanová, jedna ze zhruba stovky účastníků protestu v Paříži, které neodradil déšť a zima.

Účastníci letošního pochodu uvádějí, že je k akci podnítila lavina politických a genderových problémů za poslední rok a také kampaň #MeToo namířená proti sexuálnímu obtěžování žen. Mnoho účastníků protestů nepodporuje jen práva žen, ale také odsuzují názory Trumpa na otázky migrace, potratů či práv osob s menšinovým sexuálním zaměřením (LGBT).

Trump odmítá, že by jeho prezidentství bylo špatné pro ženy. V sobotu na twitteru uvedl, že je to perfektní den pro všechny ženy, které se tak mohou vydat na pochod a oslavit historické milníky a nebývalý hospodářský úspěch zaznamenaný za první rok jeho úřadování.

Témata:  Donald Trump demonstrace v USA Londýn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy