Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres USA schválil prozatímní financování vlády. Ustoupí Trump v otázce migrace?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký Kongres schválil prozatímní financování vlády, která byla od soboty bez peněz kvůli sporu republikánů s demokraty. Zákon umožňující opětovné otevření řady federálních úřadů podepsal prezident Donadl Trump několik hodin po schválení sněmovnou.

Zatímco souhlas Sněmovny reprezentantů, kde mají republikáni výraznější většinu, se očekával, v Senátu nebyla podpora rozpočtu dlouho jistá. Poté, co lídr senátních demokratů Chuck Schumer oznámil, že jeho strana návrh podpoří, hlasovalo pro 81 senátorů ze stovky.

Proti byli vesměs zákonodárci patřící k výrazně levicovému proudu ve straně, mezi nimi možní Trumpovi vyzyvatelé v příštích prezidentských volbách v roce 2020 Elizabeth Warrenová či Bernie Sanders. Vadilo jim, že součástí návrhu není prodloužení programu DACA chránícího přistěhovalce, kteří přišli do USA s rodiči jako děti.

O tom byli ochotni republikáni diskutovat až po schválení rozpočtu, což nakonec většina opozice akceptovala. Podle demokratických oponentů však neexistuje záruka, že republikáni program poskytující zhruba 700.000 takzvaných snílků legální pobyt v USA skutečně podpoří.

"Těší mne, že demokraté dostali rozum," vzkázal Trump prostřednictvím mluvčí Sarah Sandersové. Ta zároveň upozornila, že Trump "přistoupí na dlouhodobou dohodu o přistěhovalectví jen a pouze v případě, že bude dobrá pro stát".

Podle amerických médií byli republikánští vyjednávači v kontaktu s demokraty celý víkend i v pondělí. Vůdce republikánských senátorů Mitch McConnell prohlásil, že doufá, že se podaří dojednat dohodu nejen o programu DACA, ale také o hraniční zdi, vojenském rozpočtu, výdajích na likvidaci živelních pohrom a dalších rozpočtových otázkách.

Témata:  Donald Trump Senát USA USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy