Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí odstoupit od jaderné dohody z Íránem

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Americký viceprezident Mike Pence dnes ukončil návštěvu Izraele. Zopakoval, že Washington má v plánu odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, pokud nebude pozměněna

Pence při dnešním setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem řekl, že USA budou bojovat proti íránské hrozbě a odstoupí od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, pokud nebude pozměněna. Izrael, který Írán vnímá jako svého úhlavního nepřítele, dohodu dlouhodobě kritizuje.

"Dáváme našim evropským spojencům jasnou zprávu, že nadešel čas dohodu s Íránem změnit," řekl Pence. "V nadcházejících letech můžeme proti Íránu zavést přísné sankce, které mu zabrání vyrobit jaderné zbraně, a slibujeme, že budeme úzce spolupracovat s našimi spojenci po celém světě, abychom toho docílili," řekl americký viceprezident izraelskému prezidentovi.

Írán v roce 2015 podepsal se šesti světovými mocnostmi, včetně USA, dohodu, v níž se zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny. Trump dohodu dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že je jednou z nejhorších, jaké kdy Spojené státy uzavřely.

Pence po setkání s Rivlinem zamířil k památníku holokaustu a ke Zdi nářků, která je nejposvátnějším místem židů, kam se chodí modlit poutníci z celého světa. Ještě dnes odletí zpět do vlasti.

Témata:  Izrael Reuven Rivlin Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy