Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drzá špionážní mise? Ruská loď obkličuje americké břehy

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Washington - Ruská výzvědná loď Viktor Leonov byla spatřena sto mil jihovýchodně od pobřeží Severní Karolíny. Stalo se tak jen pár dní poté, co plavidlo opustilo přístav na Trinidadu a Tobagu. Podle předchozích zkušeností se dá očekávat, že bude plout podél východního pobřeží Spojených států a sbírat informace o tamějších zařízeních amerického námořnictva. Do oblasti byl již vyslán americký torpédoborec USS Cole, aby monitoroval situaci. Informuje server CNN.

Není to poprvé, co se ruské výzvědné lodi přiblížily do těsné blízkosti amerických teritoriálních vod. Samotný Viktor Leonov vykonával podobnou misi již v letech 2014 a 2015. Loni v únoru byl spatřen pouhých 30 mil od pobřeží Connecticutu, o měsíc později pak 20 mil od ponorkové základny na Floridě.

Viktor Leonov je výzvědnou lodí ruského námořnictva. Slouží ke špionážním a průzkumným misím. Patří do třídy Vishnya, která byla do služby tehdy ještě u sovětského loďstva zaváděna v průběhu 80. let. Rusko v současné době disponuje sedmi takovými loďmi. Kromě výzvědných misí u pobřeží USA a v Karibiku jsou též nasazeny v syrském konfliktu.

Únorová událost vyvolala ostré reakce ze strany amerických politiků. Senátor Chris Murphy, jež zastupuje právě stát Connecticut, prohlásil, že se Rusko snaží rozšířit sféru vlivu. „Rusové se chovají, jakoby zkoušeli, kam až mohou zajít. Proč?“ ptal se politik.

Faktem je, že podobné vzájemné pokusy nejsou nic nového. Docházelo k nim v minulosti třeba i v Černém moři. Rusko se tehdy pokusilo incident mezi svým letadlem a americkou lodí USS Donald Cook propagandisticky využít. Internet zaplavily fantastické (a nepravdivé) informace o vyřazené elektronice na americké lodi a panice mezi námořníky, kteří houfně žádají o odchod do civilu. Zprávy byly později vyvráceny jako smyšlené.

Témata:  USA Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy