Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet členů hnutí Říšští občané v Německu stoupl

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Počet extremistů krajně pravicového hnutí Říšští občané v Německu loni vzrostl výrazněji, než se doposud předpokládalo. Podle agentury DPA to dnes řekl šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen, podle něhož se k takto orientované scéně hlásí 16.500 lidí.

Podle těchto údajů se společenství takzvaných Říšských občanů a stoupenců jim podobných uskupení v loňském roce zvětšilo o 65 procent. V roce 2016 úřady vycházely z údaje 10.000 lidí hlásících se k tomuto názorovému proudu.

S podobnými čísly před dvěma týdny přišel už časopis Focus. S odvoláním na zdroj z BfV napsal, že během jednoho roku se tato komunita rozrostla o 50 procent na současných 15.600 lidí.

Maassen přitom dnes upozornil, že tato čísla se mohou dále zvyšovat. Proto podle jeho slov bude Spolkový úřad na ochranu ústavy věnovat této scéně mimořádnou pozornost.

Hnutí Říšští občané považuje nynější spolkovou republiku za nelegitimní stát a většinou se hlásí k někdejší Německé říši, jež vznikla sjednocením Německa v roce 1871 a zanikla v roce 1945. Odmítají například platit daně a různé pokuty, nerespektují ani rozhodnutí německých soudů. Cíle hnutí jsou podle německé kontrarozvědky protiústavní.

Témata:  Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy