Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela vypověděla španělského velvyslance

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas/Madrid - Venezuelské úřady dnes vypověděly ze země španělského velvyslance, který upadl v nemilost socialistické vlády několik dní po přijetí evropských sankcí vůči venezuelským představitelům.

Španělsko patří k hlasitým kritikům autoritářských kroků venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, jehož vláda zdůvodnila vypovězení jako odvetu za španělské "vměšování do vnitřních záležitostí". Španělský ministr zahraničí oznámil, že jeho země na rozhodnutí Caracasu zareaguje obdobným způsobem.

Venezuelská vláda dnes označila ambasadora Jesúse Silvu Fernándeze výrazem persona non grata (nežádoucí osoba) a Španěl musí opustit tuto jihoamerickou zemi. Velvyslanec byl podle Caracasu vypovězen kvůli "neustálým agresím a opakovanému vměšování do vnitřních záležitostí naší země" ze strany Španělska.

Vztahy mezi Madurovým režimem a Madridem jsou v poslední době napjaté kvůli aktivnímu španělskému přístupu k evropským sankcím. EU v pondělí zakázala vstup na své území sedmi venezuelským činitelům, kterým zároveň zmrazila majetek kvůli nerespektování demokratických principů, vlády práva a porušování lidských práv.

Témata:  Venezuela EU Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy