Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chtěl vyhodit vyšetřovatele Muellera, na poslední chvíli se kvůli tlaku okolí rozmyslel

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Dle informací listu The New York Times (NYT) chtěl americký prezident Donald Trump propustit zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Na poslední chvíli si to ale rozmyslel poté, co odchodem pohrozil i Don McGahn, právní poradce Bílého domu.

Trump se v létě 2017 chystal propustit Muellera "kvůli různým konfliktům zájmů". Prezident dle NYT tvrdil, že Mueller nemůže být nestranný například kvůli sporu o dluh vůči jeho golfovému klubu ve virginském Sterlingu. Kromě toho se prezident domníval, že je Mueller v konfliktu zájmů, protože pracoval pro stejnou advokátní kancelář, která zastupovala Trumpova zetě a poradce Jareda Kushnera.

Muellerovo vyšetřování se opírá o obvinění amerických tajných služeb vůči Rusku, že se mimo jiné hackerskými útoky vměšovalo do americké předvolební kampaně s cílem pomoci Trumpovi a uškodit jeho vyzývatelce v soupeření o Bílý dům Hillary Clintonové.

Bývalý šéf FBI Mueller se konkrétně zaměřuje na otázku, zda případně existovala nezákonná ujednání mezi Trumpovým volebním týmem a Moskvou. Trump vyšetřování opakovaně označil za hon na čarodějnice.

Témata:  Donald Trump USA Robert Mueller

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy