Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Australanů se bouří proti státnímu svátku, který připomíná bělošskou kolonizaci

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Melbourne - Tisíce lidí dnes prostestovaly proti oslavám Dne Austrálie. Tímto státním svátkem si Australané připomínají založení první australské osady trvale obývané Evropany před 230 roky.

Datum 26. ledna 1788 kritici vnímají jako začátek bělošské kolonizace Austrálie. Mezi 23 miliony obyvatel Austrálie je zhruba 700.000 domorodců, Austrálců. Představují sociálně nejslabší část obyvatelstva Austrálie.

V Melbourne se demonstrace podle organizátorů zúčastnilo více než 25.000 lidí z řad původního i bělošského obyvatelstva. Průvod skandující "Austrálie byla a vždy bude zemí původních obyvatel" došel k sídlu místního parlamentu. Nejméně 3000 lidí se připojilo k protestní akci v Sydney, další demonstrace se konaly v Hobartu, Adelaide a jiných městech. Žádné násilnosti nebyly hlášeny.

Demonstranti požadovali, aby bylo datum Dne Austrálie změněno, nebo aby se tento svátek úplně zrušil. Vyzývali rovněž k ústavním reformám, které by posílily postavení původních obyvatel a přispěly ke zrovnoprávnění či k uzavření smlouvy mezi domorodci a nepůvodním obyvatelstvem.

První australskou osadu obývanou Evropany založil v zátoce na východním pobřeží Austrálie 26. ledna 1788 anglický kapitán Arthur Phillip. Ten do Austrálie přivezl trestance, které se britská vláda rozhodla posílat z přeplněných britských věznic na jižní polokouli. Trestanecká kolonie dostala jméno Sydney podle tehdejšího britského ministra vnitra lorda Sydneyho alias Thomase Townshenda (1733 až 1800).

V letech 1788 až 1920 zahynuly v přímém důsledku evropské kolonizace desítky tisíc původních obyvatel. Domorodci nebyli považováni za lidi a osadníci je zabíjeli s tím, že je ohrožují. Upírali jim také jakákoli pozemková práva.

Témata:  Austrálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy