Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Populistická vlna v Evropě díky zvolení Zemana nekončí, píše Politico

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Znovuzvolení "nejtrumpovatějšího" prezidenta v Evropě ukazuje, že populistická vlna na tomto kontinentu nekončí, komentuje dnes bruselský server Politico.eu vítězství Miloše Zemana.

Jeho výhra, byť jen těsná, nad Jiřím Drahošem je podle serveru ranou těm, kteří doufali, že volební prohry antiunijních uskupení ve Francii a Nizozemsku byly signálem mizící podpory populismu.

Politico připomíná, že třiasedmdesátiletý Zeman bývá s americkým prezidentem Donaldem Trumpem srovnáván, i když se v politice pohybuje výrazně déle. Zeman také Trumpa podpořil už v jeho předvolební kampani.

Případná výhra Jiřího Drahoše, který je zastáncem EU i NATO, by v zemi podpořila liberály. "Nakonec ale Zeman (kterého The Washington Post označil za nejtrumpovatějšího prezidenta Evropy) dokázal vyhrát tím, že opakoval antiimigrantské poučky. Vítězství bylo dalším příkladem jeho výrazných politických schopností a důkazem hlubokého rozdělení české společnosti, které on více než kdo jiný způsobil a pak ho využil," napsal server.

Témata:  Miloš Zeman volby 2018

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy