Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká se na Trumpovu zprávu o stavu unie. V Kongresu vystoupí jako prezident s nejnižší oblibou

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Nejen USA s napětím čekají na tradiční zprávu o stavu unie, kterou poprvé přednese prezident Donald Trump. Podle informací, které již pronikly na veřejnost, má řeč vyznít smířlivě a měly by přesvědčit také Trumpovy kritiky včetně demokratů v Kongresu.

Projev zazní v úterý večer (ve středu časně ráno SEČ) ve Washingtonu. S jeho přípravou pod dohledem poradce Stephena Millera podle listu The New York Times pomáhali hlavní bezpečnostní poradce Herbert McMaster a ministři zahraničí a obrany Rex Tillerson a James Mattis.

Na dnešní den je prý v plánu generální zkouška na improvizovaném pódiu před čtecím zařízením. Klíčové pasáže podle severu Politico sám Trump neváhal redigovat černým fixem. Na projev má navázat cesta po amerických státech, při níž má šéf Bílého domu svou politiku blíž vysvětlovat. Obsah projevu ale může být do poslední chvíle nejistý. Prezidenta podle agentury AP čas od času při čtení důležitých projevů postihne "divoká nekázeň", případně státnický obsah svých prohlášení později shodí neuváženými tweety.

Trump jistě nevynechá výčet loňských úspěchů, bude hovořit o daňové reformě schválené v prosinci Kongresem. Zmíní se nepochybně o příznivém stavu americké ekonomiky a o vytváření nových pracovních míst. Pasáž o zahraniční politice USA nejspíš nevynechá jaderné problémy Severní Koreje a Íránu, blízkovýchodní krizi, Rusko a Čínu jako hlavni geopolitické soupeře, vztahy se spojenci a problémy terorismu.

Podle agentury Bloomberg optimisté doufají, že hlava státu si svým připravovaným prohlášením napraví pošramocenou pověst, kterou si Trump vysloužil neuváženými výroky a unáhlenými činy. Pesimisté očekávají záplavu sebechvály, sebestředných gest a prázdných slibů.

S napětím se v této souvislosti čeká na bezprostřední reakci demokratických kongresmanů. Podle poslankyně Jackie Speierové některé demokratické zastupitelky přijdou do kongresového sálu v černém, aby vyjádřily solidaritu s oběťmi sexuálních útoků, k jejichž původcům podle kritiků patří i Trump.

Trump na řečnickou tribunu vystoupí jako prezident s nejnižší oblibou po prvním roce vládnutí: Barack Obama mluvil poprvé k poslancům s podporou 49 procent Američanů, George Bush mladší 79 procent a Bill Clinton 56 procent. V případě nynějšího prezidenta vykazují průzkumy pouze 38,5 procenta.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy